spotlight-image

Hof van Holland wordt verzetsheldenbuurt

Hof van Holland wordt verzetsheldenbuurt

Het is meer dan 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Een turbulente periode in de geschiedenis van onze stad. De littekens van het bombardement en de periode als frontstad zien we overal in het straatbeeld. Wat we veel minder in het straatbeeld zien, zijn de verhalen van Nijmegenaren die streden tegen de bezetter en voor de vrijheid van onze stad en haar inwoners.

Samen met andere partijen heeft VVD Nijmegen daarom initiatief genomen de straten in de nieuwe wijk Hof van Holland naar deze verzetshelden en -heldinnen te vernoemen. Daarnaast komen op locaties in de stad die gelieerd aan het verzet historische bakens die de verhalen van het verzet vertellen. Erg belangrijk volgens VVD-raadslid Maarten Bakker: “De periode 1940-1945 stond bol van moeilijke keuzes. Ga je voor je eigen hachje? Doe je net of er niks aan de hand is? Vlucht je? En je gezin dan? Of pak je de wapens op? Draag je een armbandje van dubbeltjes? Luister je radio? Ga zo maar door. Wij kunnen ons helemaal niet meer voorstellen hoe complex en gevaarlijk die tijd was. We weten wel dat er Nijmegenaren zijn die op verschillende manieren opkwamen voor de vrijheid van elkaar en van de stad. We willen graag dat hun verhalen voort blijven leven in Nijmegen. Als herinnering aan de verschrikkingen van oorlog, maar ook als inspiratiebron voor de toekomst.”

Er komen 23 straten in de wijk Hof van Holland. De wijk is nog in aanbouw en ligt in Lent, vlakbij de brug De Oversteek. De straatnamen zijn door een onafhankelijke commissie “Het Nijmeegs verzet zichtbaar maken” geselecteerd. Deze commissie is in het leven geroepen na een initiatiefvoorstel van VVD, Stadpartij Nijmegen, PvdA, en Gewoon Nijmegen.

Publicatiedatum: 2 april 2021