spotlight-image

Oproep VVD, GL en D66 Nijmegen: Huren voor ondernemers naar beneden in crisistijd.

Oproep VVD, GL en D66 Nijmegen: Huren voor ondernemers naar beneden in crisistijd.

Voor veel ondernemers, van grote zaken tot zelfstandigen, zijn de inkomsten door de corona-crisis volledig stil komen te liggen. Velen moeten een beroep doen op een bijzondere bijstandsuitkering voor zelfstandigen of loondispensatieregelingen voor hun werknemers. Maar voor sommige getroffen ondernemers blijft een belangrijke kostenpost doorlopen: de huur van een horeca-pand, kapsalon of tattoo-shop. Samen met collega's van GroenLinks en D66 roept de VVD het college en het Huis voor de Binnenstad op om zo snel mogelijk gesprekken te faciliteren tussen huurders en verhuurders om tot een ketelsolidariteit te komen.

Dat ondernemers het nu heel moeilijk hebben is niet alleen vervelend voor deze kroegbazen, kappers en tatoeëerders, maar ook voor onze hele stad: want een maand huur zonder inkomsten kunnen ze misschien wel overbruggen, maar de corona-maatregelen lijken langer te gaan duren. Als de ondernemers op de fles gaan zijn we ze ook na de crisis kwijt.

We moeten voorkomen dat ondernemers en organisaties door deze omstandigheden failliet gaan. Om die reden heeft de gemeente Nijmegen bijvoorbeeld de huur van sportverenigingen en NEC tijdelijk stopgezet.

Als ondernemers failliet gaan dan is dat ook een probleem voor de vastgoedeigenaren. Zij zijn dan immers hun huurder kwijt en in deze tijd gaan zich echt geen nieuwe huurders aandienen.

Zolang er niets geregeld wordt tussen getroffen huurders en verhuurders, moeten alle verliezen eerst gedragen worden door de direct getroffen ondernemers. Pas als het te laat is komt de strop voor de vastgoedeigenaren. Ook hypotheekverstrekkers spelen in dit verhaal een belangrijke rol.

Het Nijmeegse college van B&W en ons Nijmeegse Huis van de Binnenstad zijn daarom al sinds de start van de crisis actief om deze partijen bij elkaar te brengen. Dat is enorm waardevol.

In Breda hebben gesprekken tussen Burgemeester en deze partijen eerder geleid tot het ondertekenen van een 'Overeenkomst gedragscode ketensolidariteit' door een groot aantal verhuurders (https://www.ad.nl/breda/bredase-horeca-wordt-geholpen-pandeigenaren-en-brouwerijen-betalen-twee-derde-van-de-huur~a641b073/), waarmee zij de huur van cafés en restaurants in deze periode met tweederde verlagen. We zouden graag zien dat er in navolging van Breda in Nijmegen ook wordt geprobeerd om tot een breed gedeelde overeenkomst te komen, waarbij zoveel mogelijk vastgoedeigenaren zich aansluiten en hypotheekverstrekkers een ondersteunende rol spelen waar nodig.

Wat ons betreft trekken we het breder dan alleen de horeca, en betrekken we ook andere getroffen sectoren hierbij. We hopen dat het Huis voor de Binnenstad en ons college hierbij een aanjagende rol kunnen spelen en dat de details kunnen worden ingevuld met de eerder genoemde betrokken partijen.

Goed voorbeeld doet goed volgen. We hopen dat hiermee zoveel mogelijk van onze Nijmeegse ondernemers deze lastige tijd goed doorkomen.

Inge van Dijk (raadslid VVD)

Joep Bos-Coenraad (raadslid GroenLinks)

Toon van Gent (raadslid D66)

Publicatiedatum: 26 april 2020