spotlight-image

Sloop ijsbaan Triavium voor woningbouw en verhuis baan mét zwembad naar Winkelsteeg

Sloop ijsbaan Triavium voor woningbouw en verhuis baan mét zwembad naar Winkelsteeg

Samen met GewoonNijmegen.nu en het CDA wil de Nijmeegse VVD dat de mogelijkheid wordt onderzocht om het nieuwe zwembad voor Nijmegen in Winkelsteeg niet alleen te combineren met een nieuwe Jan Massink Hal maar ook te kijken of het mogelijk is hier de ijssport aan toe te voegen.

Hoewel de raad nog moet beslissen over de definitieve lokatie voor het nieuwe zwembad is al lang duidelijk dat dat waarschijnlijk Winkelsteeg gaat worden. Uit de stadsbegroting wordt duidelijk dat het college het nieuwe zwembad daar wil combineren met een nieuwe Jan Massink Hal. Een goed plan. Maar het kan, denken wij, nog beter.

In 2023 wil de gemeente zich buigen over de toekomstvisie op de schaatssport en dus ook het Triavium. Het huidige Triavium wordt gehuurd door de gemeente. Zoals we deze zomer al hebben gemerkt kunnen we de komende jaren best nog wat onderhoud gaan verwachten aan de machines (linkje naar eerder artikel). Bovendien vragen zowel zwemmen als schaatsen veel energie voor het verwarmen van water en het maken van ijs. De warmte die vrijkomt bij het maken van ijs kan prima gebruikt worden om het zwembad te verwarmen. Slimme combinaties van deze voorzieningen zijn er op andere plekken in het land, zoals Den Bosch, al wel. Maar in Nijmegen dus niet.

Wij zien graag dat de gemeente dus snel aan de slag gaat met het onderzoeken of het mogelijk is om in Winkelsteeg ook de schaatssport toe te voegen. We bouwen niet elke paar jaar nieuwe sportlokaties. En als we dat doen laten we het dan goed, energie efficiënt en toekomstbestendig doen. Voor zowel de breedtse sport als de topsport. En wellicht kan de schaatshal in de zomer dienst doen als e-sport arena.

Als de lokatie inderdaad Winkelsteeg gaat worden kunnen deze gebouwen ook nog dienen als een buffer tussen de hindercirkels en verkeersstromen van bestaande industrie op Winkelsteeg en de woningen die de gemeente daar wil gaan bouwen. En de vrijkomende lokaties bij Triavium en de Jan Massinkhal kunnen heel goed gebruikt gaan worden voor waar we in Nijmegen grote behoefte aan hebben; woningen.

Samen met collega Raadsfracties GewoonNijmegen.nu en CDA dienen we een amendement in op de stadsbegroting; wij willen dat Nijmegen deze kans niet voorbij laat gaan!

 

Lees hier het hele artikel van de Gelderlander

Publicatiedatum: 29 oktober 2022