spotlight-image

Campus Heijendaal is geen eiland

De Nijmeegse VVD deelt de grote zorgen van vele Nijmegenaren en ondernemers over de bereikbaarheid en het parkeerbeleid van het college van de Stadspartij, Groen Links en D66. Bij elke gebiedsontwikkeling in de stad zien we het opnieuw; auto’s worden de stad uit gepest, parkeerplaatsen worden geschrapt of niet aangelegd en vervolgens moeten bewoners in woonwijken het accepteren dat er betaald parkeren wordt ingevoerd. Ook in de gebiedsvisie van de Campus Heijendaal zien we hetzelfde gebeuren.

Campus is geen eiland

De Nijmeegse Raad besluit woensdag 19 februari over de Gebiedsvisie Campus Heijendaal. In deze visie ontvouwen de gemeente en de campuspartners (de onderwijsinstellingen en het Radboud ziekenhuis) hun droom voor de campus voor 2040. En deze droom is vanzelfsprekend hartstikke groen. Op zich is daar helemaal niks mis mee. De Campus is niet alleen een plek waar een deel van onze jonge generatie wordt opgeleid en klaar gestoomd wordt voor de toekomst. Het is een plek met een rijk historisch verleden. Met de aanwezigheid van een groot academisch medisch ziekenhuis is het ook een belangrijke schakel in de hoogwaardige zorg in Nederland. Het is een van de grootste werklokaties in de stad die zorgt voor veel werkgelegenheid, niet alleen voor de medewerkers van de campus zelf maar ook voor toeleveranciers; een plek om verstandig mee om te gaan en mooie plannen voor te ontwikkelen. Maar…..de campus is geen eiland. Om de campus heen liggen grote woonwijken waar vele Nijmegenaren leven, van en naar hun huis willen kunnen komen, hun werk moeten kunnen bereiken, bezoek willen ontvangen en oud worden.

Bewoners zitten niet te wachten op betaald parkeren in hun rustige woonwijken

Het doel van de mobiliteitstransitie is ervoor te zorgen dat het gebruik van de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit wordt bevorderd en bewoners en bezoekers daar waar mogelijk en gewenst de auto laten staan. In Nijmegen is dat helaas uitgemond in het plat wegpesten van auto’s. Zonder en voor dat er is geïnvesteerd in alternatieven. Rond de Campus ervaren rustige woonwijken al langere tijd overlast van parkerende studenten en medewerkers van de Campuspartners. In de visie worden meerdere parkeerplaatsen geschrapt op de Campus en wordt het parkeren daar nog duurder gemaakt. Je hoeft niet aan de Radboud Universiteit gestudeerd te hebben om te snappen dat dit gaat leiden tot nog meer parkeeroverlast in omliggende woonwijken. Het antwoord is nu; dan voeren we daar betaald parkeren in. De bewoners zijn hier heel kritisch over. De Nijmeegse VVD steunt hen hierin en wil dat deze plannen per direct geschrapt worden en dat de gemeente in overleg gaat met de Campuspartners over de versnelde realisatie van een transferium in Nijmegen Zuid en over ander flankerend beleid om ervoor te zorgen dat de medewerkers en studenten geen parkeeroverlast veroorzaken.

De Campus moet geen onneembare vesting worden

Een ander groot probleem is dat de Heyendaalseweg en de Kapittelweg dreigen te worden afgesloten voor auto's in een poging de campus äutoluw te maken en de voetgangers en de fietsers ruim baan te geven op het campusterrein. Hierbij wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat deze wegen belangrijke doorstroomroutes zijn voor omliggende en achterliggende woonwijken. En bovendien van cruciaal belang voor het bereiken van het ziekenhuis. De veiligheid van de gebruikers van de openbare ruimte moet daarbij gewaarbord zijn. Daarom wil de Nijmeegse VVD dat wordt ingezet op het blijven scheiden van weggebruikers op deze routes door het deels verlaagd aanleggen van de Heijendaalseweg en de Kapittelweg en het aanleggen van ruime bovenliggende oversteekplaatsen. De manier waarop de ovatonde in Lent is aangelegd is daarvan een goed voorbeeld.

 

De Nijmeegse VVD wil een mooie campus maar ook bereikbare wijken die geen parkeeroverlast hebben van de campus. En dat kan prima als er maar echt creatief gedacht wordt en de uitdagingen niet op bewoners worden afgeschoven. Autorijders van de campus wegpesten, hoge parkeertarieven invoeren op de campus en vervolgens bewoners laten betalen voor het parkeren in hun rustige woonstraat; dat is geen oplossing. Duurzame en werkbare alternatieven aanbieden zoals goed ontsloten transferia. Daar heeft onze stad echt wat aan.

 

Meer informatie

Sanne Buursink-de Graaf (stedelijke ontwikkeling)

Dennis Walraven