spotlight-image

Bouwen voor alle Nijmegenaren

Als het aan VVD Nijmegen ligt, wordt er voor álle Nijmegenaren gebouwd. Dit bevordert de doorstroming én zo maken mensen met een gemiddeld inkomen ook kans op een betaalbare woning in onze prachtige stad.

Het stadsbestuur gaat regelmatig het gesprek aan met woningcorporaties om tot de juiste prestatieafspraken te komen. Deze mogelijkheid hebben wij, vanuit de oppositie in Nijmegen, niet.

Langs de zijlijn kijken wij, waar mogelijk bijsturend, toe hoe veel inwoners in Nijmegen momenteel niet wonen op een plek die bij hun (levensfase) behoeften past. Een kleine greep:

- Mensen op leeftijd die aangeven dolgraag te willen verhuizen van een sociale eengezins-huurwoning van drie verdiepingen met tuin naar een klein appartementje, maar deze stap niet zetten wegens de hogere lasten die zij dan voor een kleinere ruimte gaan betalen.

- Starters die vastzitten op een studentenkamer en dolgraag in de eengezinswoning van die persoon op leeftijd zouden intrekken, maar dat huis komt niet vrij.

- Studenten die willen ontdekken en zichzelf willen ontwikkelen door in de ‘grote stad’ te gaan wonen, maar die studentenkamer blijft bezet door de starter die geen start kan maken.

Daarom nemen wij u graag mee in de afspraken die volgens ons moeten worden gemaakt om écht te gaan presteren op het gebied van woningbouw in de gemeente Nijmegen.

 1. Betaalbaar moet ook écht betaalbaar zijn – zodat mensen met een gemiddeld inkomen ook kans maken op een huis in onze prachtige gemeente
 2. Beschikbaar moet ook écht beschikbaar zijn  procedurele en administratieve vertragingen voorkomen en tegengaan
 3. Doorstroombevorderend bouwen - dus in alle segmenten en voor alle doelgroepen
 4. Sociale huurders de mogelijkheid geven hun woning te kopen – met deze opbrengst kunnen woningcorporaties nieuwe, beschikbare, sociale huurwoningen bouwen
 5. Woningsplitsing mogelijk maken – zodat mensen kunnen wonen met wie en waar zij willen
 6. Bouwen in een stroomversnelling, door ontwikkelaars niet almaar te belemmeren – door de deuren van nieuwe woningen letterlijk en figuurlijk te openen
 7. Garant staan voor de leefbaarheid, waarin voldoende groen, voorzieningen en een goede bereikbaarheid de basis vormen – zodat elke Nijmegenaar hier fijn kan wonen
 8. Voldoende auto- en fietsparkeerplaatsen voor bewoners en hun bezoekers nabij huis – zodat iedereen (werkenden (met reisafstand), gezinnen met kinderen, mensen met een beperkte mobiliteit, degenen met vitale oproepberoepen, etc.) zich vrij kan bewegen
 9. Energieneutraal (duurzame alternatieven) en toekomstbestendig (zoals multifunctioneel en de hoogte in) bouwen – met een vooruitziende blik op weg naar de lange termijn (anticiperend op de trend van vergrijzing en een toenemend aantal inwoners)
 10. Onderhoud van de omgeving prioriteren – denk aan: een Nijmegen zonder afval op straat, zonder gevaarlijke verkeerssituaties door wildgroei en zonder donkere steegjes wegens niet-werkende lantaarnpalen
 11. Pak als gemeente de verantwoordelijkheid door ook ons eigen ambt aan prestatieafspraken te committeren – pak aan waar het vastloopt, wijs locaties aan, toon ambitie en maak het waar.

Al met al, bouwen aan onze toekomst. Dat is waar VVD Nijmegen voor staat.

Publicatiedatum: 21 augustus 2023