spotlight-image

Geen ontoegankelijke westentree Centraal Station

Geen ontoegankelijke westentree Centraal Station

De komende jaren gaat Nijmegen aan de slag om het Centraal Station eindelijk naar de 21e eeuw te brengen. Op en rondom het station staan een hoop veranderingen en aanpassingen gepland om dit mogelijk te maken. Nijmegen West bijvoorbeeld wordt aangesloten op het centrum door een volwaardige entree aan de westzijde. De afbeelding hieronder is daarvan een impressie.

Een goed plan dat fantastisch klinkt, maar er zijn nog wat zorgen. Bij de ontwikkeling aan de westzijde van het station wordt allereerst totaal geen rekening gehouden met de afwikkeling van verkeer. Een ander bezwaar is de toegankelijkheid.

Voor Nijmegenaren met een visuele of fysieke beperking, iedereen die op leeftijd is en een rollator nodig heeft, maar ook iedereen met een kinderwagen of zwaardere (rol)koffer wordt de entree niet toeganklijk. Er komt welgeteld één lift en verder wordt de gehele westentree van het station per trap bereikbaar. GroenLinks-wethouder Vergunst wil geen hellingbaan aanleggen, omdat daar (citaat) "geen ruimte" voor is. Fractielid Dennis Walraven over deze kwestie: ‘Nota bene op dezelfde dag dat een collectief onder leiding van de Oogvereniging een petitie komt indienen voor een veiliger stationsplein aan de voorkant, bespreken wij de ontoegankelijke achterkant. Op mijn vraag over het alsnog toevoegen van een hellingbaan aan de westentree, geeft de wethouder doodleuk als antwoord: "dat onder de tunnel door naar de voorkant eigenlijk ook al een grote hellingbaan is". Daar kan ik me erg boos om maken.’

Voor de Nijmeegse VVD geldt dat nieuwe ontwikkelingen in de stad toegankelijk moeten zijn. We gaan voor een inclusieve stad, en laten Nijmegenaren met een beperking niet links liggen. Het huidige plan is voor ons daarom niet goed genoeg. Wat ons betreft, gaat de wethouder terug naar de tekentafel om er voor te zorgen dat er een hellingbaan wordt aangelegd voor mensen die minder goed ter been zijn of een andere mobiliteitsbeperking hebben. Want alleen dan maak je volgens de Nijmeegse VVD de westentree echt toegankelijk en geschikt voor de 21e eeuw.

Publicatiedatum: 16 februari 2022