parkeerfoto

Peperduur parkeren in Nijmegen, dat moet en kan anders!

Peperduur parkeren in Nijmegen, dat moet en kan anders!

 

De gemeente Nijmegen wil bezoekers van het centrum 30 euro laten betalen om hun auto in de benedenstad te parkeren, ongeacht hoe lang zij de auto daadwerkelijk parkeren. Als argument wordt aangevoerd dat hiermee de overlast in de avonduren rondom het Joris Ivensplein zou worden aangepakt. De Nijmeegse VVD vindt dit een slecht plan. Hiermee worden bezoekers van de binnenstad weggejaagd, de overlast niet aangepakt en daarnaast rammelt de financiële onderbouwing van het plan. Om die reden komt de VVD, samen met andere partijen zoals de Stadspartij, de PvdA en GewoonNijmegen.nu, met een alternatief plan.

30 euro is geen oplossing

Rondom het Joris Ivensplein is regelmatig sprake van ernstige overlast, onder andere van auto’s die daar staan geparkeerd. Harde muziek, schreeuwen en drank- en drugsgebruik zorgen voor een onleefbare situatie voor bezoekers en bewoners. De Nijmeegse VVD heeft hier al vaker aandacht voor gevraagd en voorstellen gedaan om de overlast aan te pakken, onder andere door meer handhavers en uitbreiding van cameratoezicht. Het voorstel van de gemeente om parkeren in de gehele benedenstad 30 euro per dag te laten kosten, is geen oplossing voor deze overlast. Zodra parkeertoezicht komt aanrijden, melden de overlastgevers zich alsnog snel aan via een parkeerapp en daarnaast is parkeertoezicht niet toegerust om op te treden tegen overlast.

30 euro jaagt bezoekers de stad uit

Door bezoekers van de benedenstad 30 euro parkeergeld te vragen als ze een pond kaas bij Kaashandel de Wit of een mooie set lego bij de blokkenpiloot willen kopen, jaag je deze bezoekers de stad uit. Zij zullen voortaan buiten Nijmegen hun boodschappen doen. Daarnaast worden de kosten van het toezicht van het parkeren in de avond- en nachturen betaald uit de opbrengsten van de boetes die worden uitgedeeld. Dat betekent dat je betaald parkeren invoert om de kosten van het betaald parkeren te dekken. Een cirkelredenering, die ook nog eens op drijfzand is gebaseerd. Want als de door de gemeente voorgestelde maatregel echt effectief zou zijn, zou de overlast immers verdwijnen en er geen boetes worden uitgedeeld. Kennelijk gaat de gemeente er vanuit dat de maatregel niet effectief is en rekent het zich rijk met de opbrengsten van de boetes.

Alternatief plan

De Nijmeegse VVD komt, samen met de Stadspartij, de PvdA en GewoonNijmegen.nu, met een alternatief plan: Overdag betalen de bezoekers van de stad het reguliere parkeertarief, in de avond is parkeren in de benedenstad alleen nog maar mogelijk voor bewoners met een vergunning en hun bezoek. Een plan waarmee de overlast wel wordt aangepakt (snel aanmelden als parkeertoezicht aan komt rijden is immers niet meer mogelijk; iedereen die er staat zonder vergunning is meteen in overtreding en kan meteen worden aangepakt), er meer parkeerplekken beschikbaar zijn voor de bewoners van de benedenstad en de stad aantrekkelijk blijft voor bezoekers. Het alternatieve plan zal in de volgende raadsvergadering worden ingediend.

Zie voor de bijdrage van de VVD in het debat hier: https://youtu.be/QTdJPjAH-Uo 

het hele debat is hier terug te luisteren:

https://nijmegen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/fdc3b3f8-1a00-467f-bc9e-7ed44ac77426

Publicatiedatum: 15 september 2023