spotlight-image

VVD protesteert voor snellere woningbouw

VVD protesteert voor snellere woningbouw

Vorige week voerde de SP actie met een reuze mondkapje om het Romeinse masker op het stadseiland Veur Lent. Het doel? “Veur Lent niet vol bouwen, maar groen te houden”. Een valse onware tegenstelling. Daarom komt de VVD met een tegenprotest.

De woningbouw op Veur Lent had volgens de VVD allang gestart moeten zijn. De VVD plaatst op 11 maart om 13:00 uur grote bouwprojectborden op Veur Lent met de vraag “Waarom is hier nog niet gebouwd?”

Veur Lent was, is en blijft groen

Bij hoog en laag beweert de SP dat het eiland volgebouwd wordt. “Manhattan aan de Waal” zo noemde de SP de plannen over Veur Lent in Plan Bakker voor de woningbouw van de VVD. De feiten zijn anders. 87% van het oppervlak van Veur Lent is namelijk beschermd natuurgebied. Het heeft de hoogste natuurbeschermingsgraad die we kennen: een natura 2000-status. Dat is al jaren zo. Dat is op dit moment zo. En iedereen wil dat dit zo blijft.  De VVD voorop.

Bouwen

Op de overgebleven 13% Staan grotendeels al woningen. Op diezelfde ruimte wil de Nijmeegse VVD woningen bij bouwen. VVD-lijsttrekker Maarten Bakker: “Dat oppervlak is op dit moment al bebouwd óf het is braakliggend bouwterrein zonder natuurwaarde. Deze grond is bij het graven van de spiegelwaal opgehoogd, strakgetrokken en bouwrijp gemaakt voor woningbouw. Op de braakliggende bouwgrond van Veur Lent is plek voor zeker 250 woningen. Elke woning die je erbij bouwt, is er eentje die bijdraagt aan het oplossen van de woningnood.”

veurlent

Hij vervolgt: “Woningbouw op deze plek was dus al de bedoeling bij het ontstaan van het stadseiland en gaat ten koste van helemaal niets. Niet bouwen daarentegen gaat ten koste van 250 huishoudens die op zoek zijn naar een plek om te wonen.”

Vertraging

De woningnood is het hoogst in steden waar linkse partijen aan de macht zijn. Dat komt omdat er iedere keer hele eisenpakketten en bouwvoorwaarden op alle ontwikkelingen worden geplakt. Zo ook op Veur Lent. Bakker: “Omdat de SP zelf geen knopen durft door te hakken, wilden ze een stadspeiling. Die kost een kwart miljoen euro. En het lullige is dat de SP als initiatiefnemer van de peiling zelf al aangeeft sowieso niet te luisteren, die hebben hun keuze al gemaakt. Het enige wat die peiling heeft bereikt is een jaar vertraging in het oplossen van de woningnood.”

De VVD vindt dat het anders moet: wij willen de woningnood oplossen. De schop moet dus zo snel mogelijk de grond in. Er moet snel meer gebouwd worden in Nijmegen Noord. En zolang het eiland gewoon voor 87% groen blijft, kan er prima gebouwd worden op de braakliggende bouwgrond. Liever gisteren dan vandaag, en liever vandaag dan morgen. Om te benadrukken dat er al bijna woningen hadden kunnen staan houden we deze protestactie.

Publicatiedatum: 11 maart 2022