spotlight-image

Werkbezoek Bluecollar

Werkbezoek Bluecollar

De fractie van de Nijmeegse VVD gaat regelmatig op bezoek bij instellingen en bedrijven in onze mooi stad. Recent gingen we langs bij Bluecollar. Eigenaar Theo Snoek  en head of operation Brahim Menedez namen ons mee in hun visie, dagelijkse praktijk en hun toekomstplannen.

Bluecollar is een modern verpakkingsbedrijf. Zij verpakken van alles; van snoep tot pleisters en voedingssuplementen. Er is een vestiging in Polen en 2 lokaties in Nijmegen en als het aan Theo Snoek, een ondernemer pur sang, ligt komt er een mooie nieuwe ontwikkeling op Winkelsteeg; in het hart van Nijmegen, naast de huidige NXP fabriek waar Bluecollar niet alleen verschillende verpakkingslijnen heeft maar ook een opleidingscentrum.

Reden voor bezoek; bedrijven maken banen

De reden om op bezoek te gaan bij Bluecollar was een raadsvergadering waarin ons raadslid Sanne Buursink-de Graaf dit bedrijf noemde als een schoolvoorbeeld van hoe bedrijven samen met het Werkbedrijf met de juiste begeleiding mensen opleiden tot productiemedewerkers. De gemeente Nijmegen had een traject lopen dat “maatwerkbanen” moest opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit project was niet succesvol. Fractievolger Erwin Wulterkens en raadslid Sanne Buursink zijn van mening dat dergelijke trajecten alleen succesvol worden als je het samen met bedrijven doet. Want we willen niet alleen dat mensen werken maar vooral dat ze een permanente baan kunnen krijgen.

De arbeidsmarkt heeft een afstand tot deze mensen

Wat goed is aan het concept van Bluecollar is dat zij in de praktijk zien dat als je het net anders aanpakt een grote groep mensen, die anders thuis op de bank blijft zitten, aan het werk kan. En dat is wat de Nijmeegse VVD graag ziet. Werken is goed voor de eigenwaarde van mensen. Iedereen wil in essentie nuttig zijn en zijn bijdrage leveren. Bij een deel van de beroepsbevolking is daar net een andere aanpak voor nodig.

In het traject dat Bluecollar samen met het Werkbedrijf heeft opgezet worden mensen intensief begeleid. In hun periode bij Bluecollar wordt in principe toegewerkt naar het opleiden tot productiemedewerker maar tegelijkertijd kijkt Bluecollar of mensen wellicht andere interesses of capaciteiten hebben die hen naar een permanente baan kan brengen. Een deel van de mensen die het traject succesvol doorloopt, blijft op de snoep verpakkingslijn, een deel van de mensen krijgt een baan bij de medische verpakkingslijn van Bluecollar en voor een deel wordt vervolgens een andere werkplek gezocht. En bij dat laatste loopt Bluecollar tegen 2 zaken aan; de vooroordelen over mensen die van het Werkbedrijf komen en het feit dat bedrijven de voorkeur lijken te geven aan arbeidsmigranten. Hoewel bedrijven hier gegronde redenen voor kunnen hebben is het natuurlijk jammer als we hier in Nijmegen mensen hebben die dit werk ook zouden kunnen doen. Het is dan in ieder geval het onderzoeken waard wat de getrainde mensen van Bluecollar kunnen betekenen. In de Nijmeegse VVD zou graag zien dat de gemeente het voortouw neemt in Maatwerkbanen 2.0 waarin er samen met regionale bedrijven gekeken wordt naar het potentieel van de lokale arbeidsmarkt.Helaas is een voorstel daartoe door de Raad afgewezen maar de VVD zou de VVD niet zijn als we niet toch zoeken naar een weg om hierin wat te betekenen.

De toekomst voor Bluecollar

Bluecollar wil graag werken aan een toekomst in Nijmegen. Er liggen prachtige plannen voor de ontwikkeling van een hernieuwde moderne bedrijfslokatie. Hierin wil Bluecollar graag samenwerken met partners in de regio, zeker daar waar het gaat om het opleidingscentrum. De Nijmeegse VVD kijkt terug op een leerzaam en inspirerend werkbezoek. Bedankt Theo Snoek en Brahim Menedez!

 

In dit artikel in de Gelderlander lees je meer over dit bedrijf en hun uitdagingen. https://www.gelderlander.nl/nijmegen/dit-opleidingsbedrijf-kan-personeel-amper-kwijt-bedrijven-zijn-verslaafd-aan-arbeidsmigranten~a96b6766/

Wil je onze fractie uitnodigen voor een bezoek aan jouw organisatie of bedrijf: laat het ons weten via onze website.

Publicatiedatum: 3 juni 2025