spotlight-image

Economie; de ruggengraat van de Nijmeegse samenleving

PHOTO-2025-06-02-21-34-34

Geld moet eerst verdiend worden voor je het uit kan geven. Onze lokale economie en onze ondernemers zijn daarmee essentieel binnen onze de samenleving. Zij creëren de werkgelegenheid die nodig is om de brede welvaart van Nijmegen vast te houden en uit te bouwen. En dat is belangrijk; want er komen steeds meer Nijmegenaren. Hier moet dus aandacht, tijd en geld in gestoken worden.

Het college heeft een update gemaakt van de Economische Visie waarin zij de basis legt voor de activiteiten die Nijmegen gaat ondernemen om onze lokale economie te stimuleren.

Hoewel er in de visie veel goede zaken staan ziet de Nijmeegse VVD een aantal belangrijke verbeterpunten en zal hiervoor met voorstellen komen.

Haven biedt kansen

Bij de eerste bespreking van de visie is toegezegd dat er meer aandacht zou komen voor de havengebonden economie. De Nijmeegse VVD vindt deze aandacht nog steeds te matig terwijl dit voor Nijmegen een zeer belangrijke economische kans is, ook voor de energie transitie. Dit wordt wel onderkend maar er wordt onvoldoende inzet op gepleegd.

Inzet op het chip techcluster en risico beheersing noodzakelijk

De aangekondigde sluiting van NXP laat zien dat ook lokale bestuurders zeer alert moeten zijn op macro economische ontwikkelingen en kansen. De vraag is of dat bij het chiptech cluster in voldoende mate is gedaan. Hierover stellen wie schriftelijke vragen aan het college. Wel is het natuurlijk een beetje raar om een visie vast te stellen waarin de huidige situatie rond NXP nergens genoemd wordt. Daar gaan we dus ook niet mee akkoord. In de visie staat verder dat macro economische factoren een belangrijke invloed hebben op ondernemers en hun bedrijfsvoering.

De VVD pleit daarom voor een risicoanalyse waarin duidelijk wordt welke impact verhuizingen, inkrimpingen of sluitingen van bedrijven en organisaties — die van groot belang zijn voor onze werkgelegenheid — kunnen hebben. Daarbij moet ook inzichtelijk worden hoe de gemeente hier tijdig op kan anticiperen, met als doel het behoud van werkgelegenheid en brede welvaart. Daarnaast willen we dat het Nijmeegse college een risico analyse maakt met daarin beheersmaatregelen

Vestigingsklimaat onder druk; bereikbaarheid grootste verbeterpunt

Het vestigingsklimaat voor bedrijven staat onder druk. Ook in Nijmegen. En daar is in de visie te weinig aandacht voor. Het cijfer voor het vestigingsklimaat in Nijmegen is opnieuw gedaald; van 6,8 naar 6,2. Dat is nog altijd 0,2% hoger dan het landelijk cijfer maar dit cijfer is weer significant lager dan bijvoorbeeld Tilburg (7,1). Als belangrijkste verbeterpunten geven Nijmeegse ondernemers aan; de slechte bereikbaarheid, de regelgeving en de beschikbaarheid van ruimte.

De Nijmeegse VVD waarschuwt al jaren voor de impact van de slechte bereikbaarheid en is van mening dat deze verbeterpunten dus ook prominent terug moeten komen in de visie en een plan van aanpak waarin met ondernemers per werklokatie plannen komen om de bereikbaarheid te verbeteren.

De basis moet op orde zijn anders lopen we het risico dat bedrijven op enig moment vertrekken naar andere lokaties.