spotlight-image

De begroting volgens VVD Nijmegen

foto begroting

Voorzitter. De VVD is er voor iedere Nijmegenaar hier in deze stad. VVD Nijmegen wil dat het hier goed geregeld is en dat is precies de afslag die deze linkse coalitie ook in deze begroting weer niet neemt.

Afval

Neem bijvoorbeeld de zomers in Nijmegen. Twee weken hitte en je kunt jouw afval niet kwijt. Een stinkende bak onder je raam of naast je fiets. Een grote ergernis voor veel Nijmegenaren.

Iets wat deze coalitie en dit college laten gebeuren.

De VVD ziet dit. En staat achter onze inwoners die hier last van ondervinden. We dienen daarom het amendement 'Geen stank, maar dank' in, om er voor te zorgen dat de gemeentelijke overheid weer gaat doen waar hij voor bedoeld is: zich bezighouden met het oplossen van problemen voor Nijmegenaren en dus de groenbakken vaker op laten halen.

De VVD ziet ook dat er te weinig plekken zijn waar je je afval kwijt kunt. En we staan achter alle inwoners die hier last van hebben. We dienen daarom de motie 'Met hetzelfde gemak; gooi het in een grotere vuilnisbak' in om er voor te zorgen dat de gemeentelijke overheid weer gaat doen waar hij voor bedoeld is: zich bezighouden met het oplossen van problemen voor Nijmegenaren en dus meer plekken realiseren waar je je afval kwijt kunt.

Voorzitter, als we willen dat het voor iedere Nijmegenaar hier in de stad gewoon goed geregeld is, dan moeten we zorgen dat geen enkele Nijmegenaar zich in de steek gelaten voelt als het gaat om basale voorzieningen.

DVOL

Een andere basale voorziening, en een gemeentelijk kerntaak, is het voorzien in voldoende sportruimte. We horen uit Lent en Nijmegen-Noord  dat kinderen en volwassenen niet terecht kunnen bij de vereniging waar ze willen sporten, omdat er te weinig ruimte is.

De VVD hoort jullie. Ziet jullie. En staat achter jullie.

Het gaat specifiek over voetbalclub DVOL in Lent. Een sportclub die mensen met alle leeftijden en sociale achtergronden met elkaar verenigt en een breed pallet aan sport en motorische ontwikkeling aanbiedt. Een club om trots op te zijn. Een club met groeipotentie, zeker in een omgeving waar nog woningen bij komen. De VVD ziet en hoort dat Nijmegenaren bij DVOL willen sporten en hiervoor niet naar de andere kant van de rivier of naar een andere gemeente willen. Wij zien jullie en staan achter jullie en daarom dienen wij samen met het CDA de motie 'De voetbal of de legpuzzel' in om de uitbreiding van het sportpark voor DVOL te accommoderen.

De VVD staat voor, achter en naast de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wel een Vierdaagse die ook van, voor en door Nijmegenaren beleefd en meegeleefd wordt. We reiken daarom de stichting en de ondernemers de hand met de motie 'Best party of the year; vierdaagsefeesten betaalbaar voor iedereen', waarin we als gemeente gezamenlijk met de stichting en ondernemers kunnen gaan zoeken naar een deugdelijk fundament voor een toekomstbestendig Vierdaagse-evenement.

Veiligheid

Ik sta hier voor alle Nijmegenaren.

De VVD vindt daarom dat elke Nijmegenaar zich veilig moet voelen en veilig moet zijn in onze stad.

Om die veiligheid te bewerkstelligen dienen wij wederom een motie in voor een verhoogd cameratoezicht in onze binnenstad: 'Voorkom anopsie bij hotspots'. Camera’s werken preventief en op het moment dat er toch wat gebeurt helpen ze bij het identificeren en het van de straat af halen van daders.

Ook dienen we een amendement in om meer toezicht- en handhavingscapaciteit te realiseren in de Nijmeegse wijken: 'Veilige hoeksteen voor sociale wijken'. We kunnen met preventieve communicatiecampagnes strooien tot we een ons wegen, maar uiteindelijk zijn het de toezichthouders op straat die het doen. Zij maken Nijmegen veilig en de VVD staat voor die veiligheid.

Voorzitter. Namens mijn fractie grijp ik de gelegenheid aan om het gemeentebestuur en de coalitie op te roepen zich bezig te gaan houden met wat een gemeentelijke overheid moet doen.

Zorg voor een veilige, schone stad. Zorg ervoor dat je oproepen van onze eigen inwoners, zoals de oproep van DVOL, hoort en ga in gesprek.

Tegen alle Nijmegenaren zeg ik:

De VVD staat voor een schone binnenstad;

De VVD staat voor voldoende prullenbakken in alle wijken;

De VVD staat voor een Nijmegen waarin uw groenbak opgehaald wordt, voordat hij onder uw raam staat te stinken;

Maar bovenal staat de VVD voor een veilige stad, waarin BOA’s en politie een oogje in het zeil houden en waarin daders worden gepakt.

De VVD staat niet voor eindeloze luchtfietserij, maar staat met beide benen op de grond. De VVD staat voor het oplossen van echte problemen voor alle Nijmegenaren.