spotlight-image

Toename dak- en thuislozen bereikt de grens

Afbeelding daklozen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Een stad waar we trots op willen zijn. Een opgeruimde, veilige en prettige stad. Voor onze inwoners, onze ondernemers en onze bezoekers. Helaas zien we dat Nijmegen steeds verder verslonst. Een van de grotere problemen in het centrum is de toename van dak- en thuislozen.

De Nijmeegse opvang zit vol. En mensen zoeken hun heil dus op straat. Ze slapen in portieken, op de bankjes van de terassen. Er worden vechtpartijen gemeld en met grote regemaat treffen bewoners en ondernemers urine, menselijke uitwerpselen, drugsafval of drankflessen aan in hun eigen portiek. En de overlast verbreedt zich steeds verder van de nacht naar de dag. Dit is onwenselijk voor iedereen maar zeker ook onmenselijk voor de betrokken dak-en thuislozen. De maat voor inwoners en ondernemers is vol en de grens is bereikt.

Van Welderenstraat; een straat met een randje over het randje

De Nijmeegse VVD is al langer bezig met de verrommeling en de overlast in het centrum, de Van Welderenstraat en de omgeving. Vlakbij de nachtopvang is de overlast van dak-en thuislozen, verslaafden en mensen in grote psychische nood namelijk het heftigste. De Nijmeegse VVD is nooit voorstander geweest van deze opvang vlakbij het centrum. De instanties doen hun best maar kunnen het niet aan. Het is vragen om problemen. En dat is dus ook wat er nu gebeurt.

Regionale aanpak en meer handhaving noodzakelijk

De groeiende groep dak- en thuislozen, verslaafden en mensen in psychische nood heeft hulp nodig. Hieraan draagt Nijmegen haar steentje ruimschoots bij. De oplossing zit dus niet in het vergroten van opvangcapaciteit in Nijmegen. De oplossing ligt volgens de Nijmeegse VVD in de regionale afstemming met buurgemeenten. Onze inwoners en ondernemers kunnen dit probleem niet alleen oplossen. Wij gaan onze burgemeester en wethouders dan ook vragen hier mee aan de gang te gaan.

Ook moet er meer handhaving komen, zeker in de avond uren. Op dit moment rijdt er tot 11 uur ‘s avonds 1 auto van handhaving door het centrum en is er 1 auto voor de rest van Nijmegen. Dat is echt veel te weinig, hier moet sowieso 1 auto bij. Wij willen meer handhaving op straat. Hiervoor zullen we dan ook een voorstel indienen bij de komende begrotingsronde. Zodat Nijmegen een stad is waar we samen trots op kunnen zijn.