spotlight-image

Een passende woning voor iedereen

afbeelding wonen versie 2

Eens in de paar jaar onderzoekt de gemeente Nijmegen de behoefte aan de soort woningen die gebouwd gaan worden. De woningnood is ook in Nijmegen nog steeds hoog. Het vreemde is wel dat de gemeente Nijmegen vooral wil inzetten op huurwoningen. Zowel in de sociale als in de vrije sector. De Nijmeegse VVD vindt dat er veel te weinig ingezet wordt op koopwoningen.

Meer koopwoningen dan huurwoningen

Van de totale verdeling gaat er 30% naar sociale huur, 10% naar goedkope koopwoningen en de overige 60% gaat naar de vrije sector. De projectontwikkelaars mogen daarin zelf bepalen of ze koopwoningen of huurwoningen bouwen. Volgens raadslid Nick de Graaf is dit een zorgelijke ontwikkeling: “Straks staan er alleen nog maar huurhuizen die in handen zijn van grote pensioenfondsen, verzekeraars, banken en investeringsmaatschappijen en hebben mensen die een gezinswoning willen kopen en een toekomst willen opbouwen in Nijmegen het nakijken”.

Bang voor Amerikaanse praktijken

De gemiddelde prijs voor een koopwoning in Nederland ligt op iets meer dan € 400.000,- en vanaf die grens wordt er geen duidelijke keus meer gemaakt in koop- of huurwoningen. Dat moet en kan anders volgens Nick de Graaf: “We willen geen Amerikaanse praktijken waarin particuliere koopwoningen opgekocht worden door grote investeringsmaatschappijen en dat iedereen daar afhankelijk van wordt”. Daarom wil de Nijmeegse VVD dat de verdeling in de vrije sector een duidelijk onderscheid maakt tussen huur- en koopwoningen. “Verdeel dit gewoon eerlijk, want er is ook nog steeds vraag naar vrije sector huur” aldus Nick de Graaf.

Waarschuwingen komen uit

Tijdens de eerste bespreking van de woonagenda, waar deze verdeling in staat, waarschuwde de Nijmeegse VVD voor de inmenging en mogelijke monopolie van pensioenfondsen, verzekeraars en investeringsmaatschappijen. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de zoektocht van een gezin naar een koopwoning in Nijmegen. “Nu blijkt één week na het eerste debat al dat onze angst werkelijkheid wordt, één van de grootste pensioenfondsen gaat 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad” aldus de Graaf. De Nijmeegse VVD is groot voorstander van het bouwen van nieuwe woningen. “Maar er moet wel een eerlijke verdeling van huur- en koopwoningen zijn, want anders valt er niks te kiezen en dat is slecht voor de doorstroming” aldus Nick de Graaf.

De Nijmeegse VVD gaat een amendement indienen bij de raadsvergadering om te komen tot een eerlijke verdeling van koop- en huurwoningen in onze mooie stad. Zo houden we woningen beschikbaar voor iedereen.