spotlight-image

Opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht: visie van de VVD Nijmegen

Opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht: visie van de VVD Nijmegen

De woningmarkt in Nederland is op dit moment gekkenhuis. In Nijmegen is dat helaas niet anders. Er worden in Nijmegen-Noord en rond de haven veel nieuwe woningen bijgebouwd, maar zelfs dat is niet genoeg. Nu zijn er in de afgelopen maanden verschillende maatregelen besproken in de gemeenteraad met een poging om de schaarse starterswoningen te behouden voor starters. Deze pogingen zijn de invoering van een opkoopbescherming en een zelfbewoningsplicht. De Nijmeegse VVD heeft tegen deze maatregelen gestemd. Lees hieronder waarom.

De opkoopbescherming zorgt ervoor dat kopers van een woning deze tot een aantal jaar na de aankoop niet mag verhuren. De zelfbewoningsplicht verplicht kopers om zelf in het huis te gaan wonen dat ze gekocht hebben.

Deze maatregelen helpen als losse maatregel niet echt. Zonder totaalplan zijn het losse flodders die vooral sympathiek klinken. De problemen op de woningmarkt zijn zo groot dat wij vinden dat we naar een totaalpakket van oplossingen moeten kijken. Hoe? Dat vind je hier. De opkoopbescherming en de zelfbewoningsplicht zijn wat de Nijmeegse VVD betreft bespreekbare maatregelen, als onderdeel van een totaalpakket.

Maar wel met twee voorwaarden:

  • Er wordt vanuit de gemeente actief op gehandhaafd. Want een regel zonder handhaving is een papieren werkelijkheid, puur voor het idee.
  • De maatregel is juridisch houdbaar: dat het mag volgens de wet en dat een rechter hier geen streep door zet.

Waarom zijn deze twee voorwaarden voor de Nijmeegse VVD zo belangrijk? Dat heeft alles te maken met het verleden. De gemeente Nijmegen heeft al meerdere rechtszaken verloren over verkeerde handhaving of omdat Nijmegen een regel niet juist had opgeschreven in beleid. Dit is slecht voor het vertrouwen in de gemeente en kost ontzettend veel geld. Daarnaast lijkt het erop dat er geen actieve handhaving zal komen.  

Nu is de vraag die overblijft: hoeveel voegen deze maatregelen toe? Zorgt dit ervoor dat er meer starterswoningen voor starters beschikbaar blijven? Helaas zullen deze maatregelen een verwaarloosbaar effect hebben op het aanbod voor starters. De handhaving op deze maatregelen gaat ondertussen honderdduizenden euro’s kosten. De Nijmeegse VVD heeft liever dat er sneller en anders gebouwd wordt in Nijmegen. Er worden te veel sociale huurwoningen en dure koopwoningen gebouwd. Dat is de reden dat starters het nakijken hebben. Daar moet verandering in komen!

Dus wil jij meer starterswoningen voor starters? Stem dan 16 maart op de VVD Nijmegen.

Publicatiedatum: 3 februari 2022