spotlight-image

Waar kun je in Nijmegen nog parkeren?

Afbeelding parkeren

 

1100 parkeerplaatsen minder in Nijmegen

De Nijmeegse VVD constateert dat er in de periode 2024-2026 circa 1100 parkeerplaatsen in en nabij het centrum gaan verdwijnen. De Eiermarktgarage wordt een bewonersgarage, waardoor 350 parkeerplaatsen voor bezoekers verdwijnen. Het Molenpoort Dak, waar nu ook 350 auto’s kunnen staan, gaat helemaal verdwijnen. In de Kelfkensbosgarage (Valkhof) verdwijnen een kleine 100 plekken om plaats te maken voor een fietsenstalling en de 320 plaatsen op de Parkeerplaats Oude Stad (bij de Hezelpoort) gaan ook verdwijnen totdat de nieuwe Hezelpoort garage klaar is.

 

Zorgelijk voor onze binnenstad

”1100 plaatsen minder over 3 jaar tijd. Dat is extreem veel. We houden, zeker in vergelijking met andere steden, wel heel erg weinig parkeerplaatsten over. Tenzij er dus heel snel vervangende parkeerplaatsen worden gerealiseerd aan de rand van het centrum en de ontsluitingen vanaf de transferia wordt verbeterd is dit een gevaarlijk recept voor onze binnenstad” zegt Sanne Buursink-de Graaf, raadslid voor de lokale VVD en onder andere verantwoordelijk voor werk-inkomen, economie en de binnenstad. “Op de piekmomenten is onze stad al slecht bereikbaar met de auto en is het zoeken naar en wachten op een parkeerplaats. En juist op die piekmomenten verdienen onze ondernemers het boter op het brood. Daarbij moeten we ook niet vergeten dat veel mensen werkzaam zijn bij bedrijven in de binnenstad en dat ook zij voor hun inkomen afhankelijk zijn van een bruisende en bereikbare binnenstad”.

 

De Nijmeegse VVD wil dat Nijmegenaren en bezoekers van buiten ons mooie centrum ook met de auto goed kunnen bereiken en niet hoeven uit te wijken naar omliggende dorpen zoals Elst, de Beuningen, Wijchen, Malden of gaan winkelen in andere steden zoals Den Bosch en Arnhem.

 

Onze mooie stad ook per auto bereikbaar

Niek Kraut, binnen de VVD fractie verantwoordelijk voor mobiliteit en bereikbaarheid ergert zich groen en geel. “Dit is wat mij betreft het zoveelste hoofdstuk in het auto-pestbeleid dat Groen Links met steun van D66 en de Stadspartij wordt verkocht als een groene droom. Met minder auto’s in de binnenstad is niks mis, dat doen heel veel steden. Iedereen moet zelf kunnen kiezen hoe hij of zij naar het centrum komt, of het nu met het OV, de bakfiets of de auto is. Waar Nijmegen totaal op miskleunt is het gebrek aan flankerende maatregelen. Er zijn onvoldoende parkeergarages aan de randen van de stad gerealiseerd. Ons voorstel om werk te gaan maken van een grote ondergrondse parkeergarage op de Wedren met verbindingen naar het centrum en het universiteitsterrein is eerder niet gesteund. En wat er de komende jaren verdwijnt, verdwijnt grotendeels voor altijd. Dit beleid gaat alleen maar leiden tot nog meer vervoersbewegingen want mensen die met de auto naar het centrum willen, gaan nu naar omliggende dorpen en steden. Er moeten echt in een heel hoog tempo alternatieve parkeeroplossingen nabij het centrum komen!”

 

De Nijmeegse VVD stelt vragen aan het stadsbestuur en wil dat er snel gesproken wordt over het aantal parkeerplaatsen zodat het Nijmeegse centrum ook voor mensen die met de auto willen komen goed bereikbaar is met voldoende parkeerplaatsen.

 

Meer informatie

Sanne Buursink-de Graaf

Niek Kraut