spotlight-image

Nijmeegse VVD wil oplossing voor alle marktondernemers

PHOTO-2023-12-05-13-10-26

Door grote verbouwingen aan de Kelfkensbos garage en het Valkhofmuseum moet de markt in 2024 ingedikt en deels verplaatst worden. Helaas krijgen diverse marktondernemers een tijdelijke plek aangewezen waar ze zeer slecht mee uit de voeten kunnen. Voor hen zal een betere oplossing moeten komen!

Markt moet indikken

Voor de zomer 2023 werd duidelijk dat de zaterdagmarkt op het Kelfkensbos verplaatst zou moeten gaan worden i.v.m. de grote verbouwingen aan de garage en het museum. Er moet ruimte worden gemaakt voor de opslag van bouwmateriaal. Bijzonder ongelukkig natuurlijk want de Nijmeegse zaterdagmarkt is een fantastische markt waar heel Nijmegen komt. En die vele bezoekers van buiten Nijmegen trekt. De markt heeft een breed en mooi aanbod. Ten opzichte van vele andere markten staan op deze markt ook de lokale biologische bedrijven. De markt is ook van belang voor combinatiebezoek; mensen die eerst lekker hun weekboodschappen doen en dan de stad in gaan; of juist andersom. Extra fijn is dat de markt, zeker in de ochtend, niet alleen met de fiets maar ook met de auto bereikbaar is. De Nijmeegse VVD ziet dus het liefst dat de markt gewoon in het centrum blijft. Voor de zomer zijn er door (onder andere) de Nijmeegse VVD vragen gesteld over het tijdelijk verplaatsen van de zaterdagmarkt en is het college aan de slag gegaan met het zoeken van een alternatief. Raadslid Sanne Buursink-de Graaf en fractievolger Niek van Heuvelen hebben de vinger goed aan de pols gehouden.

Hoewel er eerst gekeken is naar oplossingen in het centrum heeft de gemeente uiteindelijk toch gekozen voor de optie om in te schikken op de huidige locatie en deels marktkramen te verplaatsen. 

Helaas niet iedereen tevreden 

De ondernemers zijn grotendeels tevreden over deze oplossing. 

Voor een viertal biologische marktondernemers en een grote groenten en fruitkraam moeten er nog puntjes op de “i” worden gezet en daar gaat de Nijmeegse VVD zich hard voor maken. De grote groenten- en fruitkraam wordt namelijk recht voor het restaurant het Hooghstraatje neergezet. De biologische marktondernemers worden op de Burchtstraat geplaatst. Hiermee worden deze ondernemers tijdelijk onderdeel van de centrummarkt. 

De ondernemers geven aan dat zij problemen hebben met de oplossing die hen nu wordt aangeboden. Samengevat komen deze erop neer dat het voor problemen in de bedrijfsvoering zorgt (Meer personeel nodig, problemen met transport van grotere hoeveelheden verswaren, etc) en dat bij de locatie voor de grote groenten- en fruitkraam de veiligheid van voetgangers mogelijk in het gedrang komt omdat de kraam zo dicht op de weg naar de Waalkade staat. 

Deze marktondernemers hebben bij ons praktische oplossingen bekend gemaakt voor deze problemen.

VVD Nijmegen stelt vragen 

De Nijmeegse VVD is, net als de marktondernemers, tevreden dat er voor een grote groep marktondernemers een oplossing is gevonden voor de komende 10 maanden. De centrummarkt en de zaterdag versmarkt zijn belangrijke trekkers voor onze stad. De Nijmeegse VVD begrijpt echter niet waarom het niet lukt om voor de laatste marktondernemers ook tot een praktische en haalbare oplossing te komen. Daarom gaan wij het college verzoeken dit alsnog te regelen.

Na oktober 2024 zal opnieuw naar de situatie gekeken moeten worden omdat dan de hele Kelfkensbos op de schop gaat.